Mälarpirat 1990

Mälarpirat 1990 på Ridön i Mälaren. Mycket roligt läger!

Djungel -91


Vässarö

Åre/Storulvån -92

Scoutläger Åre/Storulvån 1992 Åre/Storulvån Minior/Junior läger

Puss -92

Puss 1992 Eskader P-scout:s Eskader

En Patrullscouts eskader i Stockholms Skärgård 1992

Preliminär färdbeskrivning PUSS`92
Datum Destination
Nynäshamn 2/8 Nåttarö
3/8 Huvudskär
4/8 Mörtö-Bunsö
5/8 Björkö Kroksö
6/8 Sandhamn
7/8 St Nassa
8/8 Husarö
9/8 Vindö
10/8 N ö Trälhavet
11/8 Södra Kärsö
12/8 Hässelby

Patrullscouterna Utforskar Stockholms Skärgård-92

Artikeln taget ur Spridaren ”Reakad och klar” 1992
Vi samlades klockan tolv i Nynäshamn. Utöver kårens fyra Sea-Cats och Carioca så hade vi lånat en Vega och två andra SeaCats, som knappt var värda att kallas båtar vilket vi bittert fick erfara. Vid två tiden ångade vi iväg mot Nåttarö där vi (dvs Focken) vann en sandslottstävling med bred marginal. Vårt bidrag fick det ärofulla namnet ”Adams Eva”. Nästa dag seglade vi till Mörtö-Bunsö. På den långa etappen ( snitthastighet 5,41 knop) gjorde de första skavankerna på Squette och Plasque sig kända. Stefan lyckades riva sönder sitt första segel på Squette. Efter den absolut längsta etappen på eskadern ditintills var vi alla hemskt hungriga efter den mindre bastanta lunchen bestående av kex.
På kvällen försvann våra fans ( dvs flickorna) över till håriga pojkar som sov på Kryssarklubbens båt ”Gratitude”. Nästa dag seglade vi mot Kroksö, som ligger vid Sandhamn. Det var under denna segling som någon (inga namn nämda) införde begreppet ”REAKA MASTEN”.

Innan vi nådde Kroksön blev Mattias hotad av ett kompani kustjägare beväpnade med AK-5or och ett par Ksp-58 som stod på en brygga.
Men med en förträfflig manöver som gick ut på att ramma bryggan lyckades Mattias avväpna dem allihop.
Senare på kvällen sket vi i bunkrar, vilket alla uppskattade(??????? reds anm).
Resten av eskadern förflöt lugnt och sista kvällen tittade vi på Frankrikes bidrag i fyrverkeri VM och hade lägerbål.

EDITED AND TYPED BY SEXTANTERNE.
PRINTED IN ASSOCIATION WITH SEXTANTERNE.
DELIVERED BY SEXTANTERNE.

produced by fockarne.

Filer för nerladdning

Arrow puss 92 loggbok.doc (3756 kb) — Loggbok ifrån Puss92

Yggdrasil -93

Yggdrasil 1993 Vindalsö Toppen läger

Grillade hel gris över öppen eld ! Samma år som JAS kraschade i Stockholm.

Storsegel -94

Storsegel 1994 Vässarö

WildeWest -95

WildeWest 1995 Vindalsö

Zwamp -96

Zwamp 1996 Vässarö Kårläger

KASS -96

KASS -96 1996 Konvojen Angör Stockholms Skärgård P-scout eskader

Atlantis -97

Atlantis 1997 på Fjärdlång i Stockholmsskärgård. Lägret var ett gemensamt läger med Mälarscouterna.

Taget ur spridaren:
Den första veckan i augusti bar det av på scoutläger. I år var målet bestämt till Fjärdlång, en ö strax utanför Dalarö i Stockholms skärgård. Kåren Mälarscouterna från Bromma trakten var med oss i år, så det blev en ny upplevelse att ha läger tillsammans med en annan kår.
För patrullscouterna, seniorerna och ledarna började lägret redan på lördagen.
Vi slog upp våra tält och bekantade oss lite med varandra. Solen sken och de första dagarna ägnades mest åt fotboll, volleyboll eller vattenkrig. På måndagen kom juniorerna ut och efter ytterligare några dagar miniorerna och lugnet som legat över lägerplatsen var som bortblåst.

Camilla B

Ankarne Eskader -97

På Eskader med Ankarne 26/7-1/8-1997

En sen eftermiddag den 26/7-1997 gav det bästa seniorlaget världen någonsin har skådat sig ut för att handla mat till eskadern som skulle börja dagen efter. Denna shoppingrunda tog inte mindre än två timmar, eftersom det fanns lite koncentrationssvårigheter hos två av lagets medlemmar. Dessa två (vi nämner inga namn) hade varit på språkresa till England. Eftersom seniorlaget var mycket ekonomiskt medvetet så valde de den beryktade affären ?Matvärlden?. När de var klara hade de handlat för ca. 1500 riksdaler och hade inte mindre än fyra kundvagnar fulla med mat. Kassörskan konstaterade glatt att Ankarne var deras största kunder någonsin. På vägen till båtarna utbröt ett kundvagnskrig, vilket resulterade i en vält vagn och mat i gatan.
Dagen efter var det så dags för den efterlängtade avfärden. Efter slussning och mycket guppande p.g.a. motorbåtar (folk som inte kan segla men vill stajla på sjön, grr?)
var seniorlaget framme i Vaxholm. Det bör också tilläggas att en av seacaterna höll på att bli överkörd av en jättestor Finlandsfärja, men klarade sig undan med blotta förskräckelsen. I Vaxholm insjuknade tyvärr Agnes och var tvungen att åka hem till allas stora glädje.
Dagen efter bar det av mot Grinda. Här hände det inget speciellt utom att Stefan fick fotbollshuvud och AK blev blondin.
Följande dag anlände de med fin tilläggning till Vindalsö, efter smärre problem med ankare och motor. Det var meningen att denna kväll skulle gå i finskt tecken och därmed åderlåtas till bastun, men eftersom regnet stod som spön i backen beslöt laget att det inte rockade särskilt fett. Istället ägnade de kvällen åt att vila upp sig inför Sandhamnsvistelsen som skulle ske dagen efter.
Onsdagen blev kort, det var bara några distans till Sandhamn. Väl framme gick seniorlaget runt och sonderade terrängen. Till vår stora glädje träffade vi våra idoler Fredrik , Erik och PF . Då blev vi jätte glada !!!
Dagen efter Sandhamnskvällen hette torsdag, och resmålet för dagen var Nämndö. På grund av en enorm trötthet och diverse andra defekter seglade inte båtarna iväg förrän vid 15-tiden. På vägen passade alla på att ta sig ett välbehövligt bad när vinden hade gett sig av åt annat håll. Väl framme på Grinda tog alla det lugnt, det fanns inte vidare krafter till annat än att bara sitta och prata i båtarna. Nästa dag var alla lite piggare och båtarna kom iväg riktigt tidigt (för att vara Ankarne). Det sattes punkt vid Dalarö. Middagen lagades på bryggan, och ett antal konfunderade båtägare gick förbi. ?Scouter!? sa vi glatt när vi såg deras förbryllade miner. Eftersom detta var sista dagen kände alla att den skulle göras till något extra. På eftermiddagen gick de runt på stadsvandring, och såg till sin lycka civilisationen. Det fanns till och med bussar som gick mot Stockholm, och ögonen glänste av vördnad hos de brunbrända seniorerna. Kvällen spenderades gående. Vad exakt som hände vet man inte, men det ryktas att Christoffer var aningen klåfingrig, att PF egentligen är från SÄPO och att resten avseniorlaget är bra på att springa. Vi vet också att Camilla konstaterade att man borde ta reda på en killes efternamn också, för annars blir det aningens svårt för nummerupplysningen. Alla somnade sedan i båtarana (Patrik fick tvingas ner, för han ville bestämt sova på däck som en äkta sjöman) lyckliga över att ha haft en underbar eskader.
Detta var alltså seniorlaget Ankarnes eskader. Som de själva sa så ”rockade allt fett”. Men AK fick lära sig att det gör ont att trilla ner i akterluckan och man konstaterade också att Patrick gillar trattar. Efter Dalarö vet vi inte riktigt vad som hände, men enligt uppgifter åkte de till någon okänd ö vid namn Fjärdlång, där de spenderade en vecka tillsammans med datagalna hyperscouter för att hitta Atlantis. Hur det gick med det och vad som hände där är en helt annan historia.
AK

Pussel -98

Pussel -98 på Vässarö

Kris -99

Konvojen Reser I Skärgården P-scout eskader
KRIS- Konvojen Reser I Skärgården -99 P-scout eskader

Ägnö (Napoleonviken) – Dalarö – Fjärdlång – Jungfruskär – Oidentifierad Ö – Ägnö (Napoleonviken)

Dag 1
Vi samlades tidigt på HSBK för att packa in oss i båtarna. Sedan begav vi oss till sjömacken i Ålsten. Efter snabb och smidig slussning hissade vi segel och kryssade förbi Grönalund och ut i skärgården. Trötta landade vi på Ägnö. Vi åt oss mätta på den goda maten som lagats hemma. Efter maten tog vi modiga pojkar ett bad.

Dag 2
På morgonen vaknade vi till ljudet av regn. Men efter bara någon minuts sura miner upptäckte vi tidningen ”KRISmöte”. Tidningen höll oss roade hela eskadern, den förvandlade oss från ovetande, vilsna barn till vetande ”vuxnare” tonåringar. Trots det hårda vädret gav vi oss ut. Med lite segel uppe kryssade vi till Dalarö. Med vindar på 12m/s och två meter höga vågor ”flög” vi fram. Vi åt lunch och lagade mat på bryggan. På kvällen busade vi lite och somnade väldigt sent. Men tidigare på dagen hade Kalle blivit så avundsjuk på Daniels överlägsna stil så han drog ner honom i vattnet.

Dag 3
På grund av en viss seg ledare kom vi inte iväg förens ganska sent. Innan hade vi hunnit med att fika på Dalarö café. Vi seglade en kort bit till fjärdlång. Den sega ledaren lyckades också tappa bort sig (pga att en P-scout sänkt sjökortet) komma in två timmar efter de andra. På kvällen åt vi sjömansbiff.

Dag 4
På morgonen tvättade Carl och Oskar vattenlinjerna medan Daniel och Kristoffer satt varsin timme på det lila dasset. Nu hade vi en lång segling framför oss. Det blåste inte så mycket och för första gången sken solen. Vi stannade på Kymmendö och tankade, samt fyllde på godisförrådet. Efter ett tag hamnade vi på Jungfruskär. Christoffer Berg försökte ”grilla” bägge Sea- cattarna genom att lura in oss under en högspänningsledning. Vi lagade Ris och korvstroganoff. Sedan hade vi ”Disco” i skogen, men det avbröts snabbt när batterierna i radion tog slut.

Dag 5
P-scouterna tog ”Pettan” och seglade själva och ledarna tog hand om de andra båtarna. Det var en lugn tur till en okänd ö, där vi åt spagetti och sås. Innan maten så bar det obligatorisk tvagning, och om man inte ville så fick man bada ändå. På eftermiddagen var det barkbåts race. Till denna ö som var ett naturreservat kom en samling människor och hade paintballkrig. Senare på dagen skedde ett litet missförstånd som ledde till att alla killarna utom Daniel blev badade.

Dag 6
Tidigt denna morgon så tog Daniel, Kalle och Niklas ”Pettan” med två sovande flickor i och åkte iväg till en annan ö där de blev bjudna på en lyxig frukost. Daniel hoppade på en segelbåt och for hem, medan de andra åkte tillbaka till viken och de andra. Där sov alla, men de väcktes och vi åt lite innan vi satte segel och styrde mot Napoleonviken. När vi kommit fram så kollade vi hur den närmaste omgivningen såg ut innan vi åt potatismos och korv. Efter maten så klättrade vi upp på öns högsta berg, tittade lite på utsikten och satt och pratade ett tag innan vi begav oss nedåt. Vissa tog sig ner lite väl snabbt och andra tog det lugnt och fint. Ett par dunkar med rött innehåll hittades på det lilla berget som låg där vi hade lagt till. På kvällen hade vi kvällsfika, och Kalle blev anklagad för att ha druckit ur dunkarna med ”saft”, eftersom han var rätt flummig. Efterkvällsfikat så gick ledarna ner före oss P-scouter, de lämnade endast en lykta så att färden ner till båtarna blev krångligare och roligare än den egentligen va. Sedan lade vi oss och sov i en och samma båt.

Dag 7
Vi åt och gjorde i ordning båtarna för hemfärden. Det var fint väder men det blåste dåligt, så tillslut fick vi köra för motor och bogsera för att kunna komma hem i tid. Vendela som seglat ifrån de båda Sea- catterna kom in till hamn i tid, men eftersom ”Pettan” fick soppatorsk och hade ont om pengar så kom de fram med ”Baggan” på släp lite sent. Vi gjorde i ordning båtarna packade våra saker och åkte hem, med nya kunskaper och roliga minnen. Man såg redan då fram emot nästa eskader, med nya öar och händelser.

// Daniel Groop & Kalle Gillander

Deltagare
P-scouter
Daniel Groop
Kalle Gillander
Sofie Larsson
Kristoffer Nissen
Annie
Oscar

Ledare
Jenny Norin
Anna-Karin
Christoffer Berg
Patrik Mattiasson
Niklas Carnestam